Astar Boya Nedir?

Astar Boya Nedir?

Astar genellikle; sanayilerde kullanılan ya da ev tipi boya çeşitleri arasında yer alır. Bu işlem; endüstriyel amaçla ya da evler için kullanılan bir işlemdir. Hızlı kuruma özelliğine sahip olan astarın yaklaşık 1 litrelik miktarı ile hemen hemen 12 metrekarelik bir yeri boyayabilirsiniz. Esnek yapısı ve kokusuz olması nedeniyle gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Astar; su bazlı boyama işlemlerindeki en önemli uygulamadır. Boya yapılacak olan alanda, zımpara işleminden sonra mutlaka astar kullanılmalıdır. Astar kullanımı; boya işlemi uygulanacak olan yüzeyin sağlamlaşmasını ve kir, yağ, is gibi zaman içinde ortaya çıkan problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Böylece astar boya ile gözenekli yüzeyler kapanarak, lekelerin ve kılcal çatlakların oluşumu da engellenmiş olur.

Astar Boya Neden Kullanılır?

Astar boya kullanımının başlıca sebebi; boyanacak olan yüzeyin, boyama işlemine hazır hale gelmesini sağlayarak daha kolay ve daha verimli bir işlem uygulanmasını sağlamaktır. Duvar zeminindeki herhangi pürüzlü bir yapının yok edilmesi, lekelerin giderilmesi ve tozların silinmesi gibi işlemlerin ardından uygulanan astarın kuruması beklenmelidir. Astarın kurumasının ardından iki kat boya uygulayarak işlem tamamlanabilir. İlk uygulanan astar, bozuk ve gözenekli yüzeylerde uygulanarak dolgu görevi görür. Alçı zeminler, yüksek emici özelliklere sahip oldukları için direkt alçı üstüne boyama yapmak, yüksek miktarda boya kullanımına neden olur. Uygulanan ilk astar, tam burada devreye girer ve kullanılan alçının emiciliğini azaltarak, boyanın tasarruflu ve verimli kullanılmasını sağlar.

Dış Cephe Astar Boya Ne İşe Yarar?

Dış cephe astar boya; duvar boyasının uygulanması öncesinde uygulanan bir boya türüdür. Tercihe göre iç veya dış yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir. Bu boya çeşidi, yüzeyin ideal bir dokuya sahip olmasına olanak sağlar. Böylece kullanılan boya, etkili bir biçimde duvarda sabit kalır. Ayrıca dış cephe astarları; gözenekli dokuları kapatarak, lekelerin ortaya çıkmasını önler. Normal işlemlerin yanı sıra, duvardaki çok kirli olan yüzeylerin kapanmasına da yardımcı olur. Kullanılan boyanın yapısı veya dokusu ne kadar kaliteli olursa olsun, işlemin ömrünü belirleyecek olan kısım, dış cephe astar boyasının doğru bir şekilde seçimi ve kullanımıdır. Dış cephe astar işlemi yapılır iken uygun koşulların sağlanması ve astar kullanımının ustalığı oldukça dikkate alınmalıdır. Bunların yanı sıra, astar çeşitlerinin içeriğini ve hangisinin hangi alanlarda kullanılması gerektiğini bilmek gerekir.