Dönüşüm Astarı Nedir?

Dönüşüm Astarı Nedir?

Dönüşüm astarı eski boya üzerine yeni boyama yapılacağı zamanlarda yeni boyanın sorunsuz olarak yüzey tarafından tutulmasını sağlamak amacıyla kullanılan maddedir. Yüksek yapışma gücüne sahip olması dolayısıyla hem alttaki yüzeyi sıkıca tutmakta hem de üzerine uygulanan boyayı tutmaktadır. Özellikle iç cephe boyamalarında sıklıkla karşılaşılan eski boyanın üzerine yapılan yeni boyanın tam olarak eski rengi kapatamaması durumu dönüşüm astarı ile çözülmektedir. Örneğin daha önce siyah veya mavi renge sahip bir odayı beyaz renge boyandığında önceki yapılan boyanın rengi tam olarak kapatılamamaktaydı. Astar boya kullanılarak önceki boyanın tüm izleri ortadan kaldırılmaktadır. Bu şekilde odanızın rengi tam istediğiniz gibi olmaktadır.

Dönüşüm Astarı Nerelerde Kullanılır?

Dönüşüm astarı oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Günümüzde en çok beton, tuğla veya sıva yüzeye sahip yerlere uygulanmaktadır. Sahip olduğu özellikler dolayısıyla pek çok yüzeye ve pek çok iş koluna hizmet etmektedir. İlk olarak iç ve dış yüzeylerde yapılan renk değişim işlemleri sırasında kullanılmaktadır. Renk geçişi için uygun ortam sağlayarak yeni uygulanacak olan boyanın temiz ve saf bir görünüme sahip olmasını sağlar. Geçiş işlemi için zor boya çeşitleri üzerine de astar boya kullanarak çok rahat bir şekilde yeni rengi uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra duvar kağıdı uygulaması yapılmadan bu bölgeye astar boya uygulandığında kağıt çok daha güçlü şekilde tutulmaktadır. Ayrıca kaygan yüzeylere boyama işlemi yapılmadan önce uygulandığında boyanın tutulmasını rahatlatmaktadır.

Dönüşüm Astarı Nasıl Yapılır?

Dönüşüm astarı kullanılmadan önce uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu hem astarın hem de sonrasında uygulanacak boyanın sağlığı için çok önemlidir. Öncelikle uygulamanın yapılacağı alanda bulunan kabarmış veya çürümüş yüzeylerin kazınması gerekmektedir. Bu bölge daha sonra zımparalanarak pürüzsüz ve temiz bir yüzey elde edilmelidir. Her yüzey için farklı incelikte astar gereklidir bunun uygulama öncesinde belirlenmesi ve ona göre astarın inceltilmesi önem taşımaktadır. Astar yüzeye uygulandıktan sonra belli bir süre kuruması beklenmelidir. En güzel sonuçların elde edilmesi için 24 saatlik kuruma beklenmesi gerekse de daha hızlı şekilde işini halletmek isteyenler 4 saat bekledikten sonra boyama işlemi yapabilirler.