Şeffaf Astar Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?
Şeffaf astar; alçı olan yüzeylerde, boyama işlemi öncesinde uygulanması gereken bir işlemdir. Şeffaf astarın öncelikli görevi; alçılı yüzeylerin emiciliğini oldukça azaltarak, boyama işleminin daha konforlu ve daha kolay bir biçimde uygulanmasını sağlamaktır. Plastik boya işleminden önce boyanın kalıcılığını arttırmak için, şeffaf astarın belirlenen yüzeyde uygulanması gerekir. Bu şekilde hem boyanın ömrü uzar hem de kullanılacak olan boya miktarı minimuma indirilerek tasarruf edilebilir. Şeffaf astar; boyanın kalıcılığını oldukça arttırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle hem işlevselliği açısından hem de maddi açıdan oldukça işinize yarayabilecek olan bir işlemdir. Bu astarlar genellikle; kireç bulunan alanlarda, kolay tozlanabilen yüzeylerde ve alçılı zeminlerde tercih edilir.
Şeffaf Astar Nasıl Kullanılır?
Şeffaf astar uygulamasının, olabildiğince doğru ve kusursuz şekilde uygulanabilmesi için işlem yapılacak yüzeyin kesinlikle temizlenmiş ve herhangi bir şekilde kir barındırmaması gerekir. Yüzeyde bulunan toz ve kirler; astarın uygulanmasını engelleyerek hem kötü bir görüntünün oluşmasını sağlar hem de boyanın sürülmesine engel olur. Kuru, nemsiz ve pürüzsüz olması gereken alanlar, boya ve astarı çok rahat bir biçimde taşıyabilir. Bu uygulamanın yapılması için gerekli koşullar sağlandıktan sonra, fırça ve rulo aracılığıyla astarı rahat ve kolay bir şekilde sürebilirsiniz. Astarın kuruması 2 saat sürer ve yaklaşık 8 saatin ardından boyaya uygun bir zemin oluşur.
Şeffaf Astar Nerelerde Kullanılır?
Şeffaf astar, yüzeyin emiciliğini de önlediği için, özellikle ısı seviyesi yüksek havalarda uygulanan boyanın erken zamanda kurumasını engeller ve boya kullanım miktarının azalmasını sağlar. Bu astar hem dış hem de iç cephelerde kullanılabilir. Ayrıca şeffaf astar; yüzeyin en derin katmanına ulaşarak, yüzey ve boya arasındaki bağın oluşmasını sağlar. Şeffaf astarlar çoğunlukla boyama işleminin öncesinde, kireç bulunan yüzeylerde, alçılı alanlarda, kolay tozlanabilen zeminlerde ve kötü boyalı alanlarda kullanılır. Yüksek seviyede aderans ve penetrasyona sahip su bazlı olan bu astar, kokusuz bir yapıya sahip ve böylece kullanıcıyı rahatsız etmez. Çeşitli yapıya sahip olan yüzeylerde, boyama işlemi esnasında oluşabilecek olası renk dalgalanmalarını engeller ve yok eder.